Kurkuma soep met bamboe

Deze soep klinkt exotischer dan ze is. Bamboescheuten vind je namelijk in elke supermarkt wel bij de Aziatische producten. Ik vind bamboe supertof: niet alleen kun je er sokken en bureaus van kopen, je kunt het zelfs eten. En het bevat ook nog eens weinig koolhydraten. Hoera!

Het recept is gebaseerd op dit recept van Feasting at Home, wat rondging in m'n vegan kookgroep. Ik vond het wel spannend om eens met verse kurkuma te koken! Je vindt het in de koeling bij de toko, maar als je daar niet langskomt kun je ook prima kurkumapoeder uit een potje gebruiken. Niemand zal het uiteindelijk weten.

Omdat het zo lekker in soep past en goed vult, gebruikte ik voor deze soep weer seitan kip van Vegetus. Verder koos ik koolhydraatarme groenten zoals de bamboescheuten, broccoli en taugé, maar je kunt ook prima andere groenten gebruiken. Ik zou aanraden om het met een lepel én een vork te eten, hihi!



Ingrediënten voor 4 porties:

  • 2 el neutrale kokosolie
  • 1/2 uitje, fijngesneden
  • 2 el gember, geraspt
  • 1 el kurkuma, geraspt (of 2 tl kurkuma poeder)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1 tl miso*
  • 1 el sojasaus (tamari)*
  • 1 el limoensap
  • 1 liter vegan kip- of groentebouillon
  • 200 mL kokosmelk
Voor de vulling:
  • 250g broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 1 blikje (ca. 200g) bamboescheuten, afgegoten
  • 250g taugé
  • 300g (1/2 recept) seitan kip van Vegetus, of Vivera/Aldi kipstuckjes*

Verhit de kokosolie in een soeppan en fruit de ui met de gember en kurkuma zo'n 5 minuten. Bak de knoflook een halve minuut mee en roer dan de kruiden erdoor. In een klein schaaltje meng je de miso los met de sojasaus en limoensap. Voeg dit samen met de bouillon en kokosmelk toe aan de pan en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.

Stoom de broccoli in 8 minuten gaar.

Serveer de soep met de broccoli, bamboe, taugé en seitan kip.



Noot:
* Voor een glutenvrije versie neem je kipstuckjes van de Aldi. Voor een sojavrije versie laat je de miso en tamari weg, en kun je andere seitan gebruiken waar geen tofu in gaat - of deze weglaten.
* Voor extra crunch kun je gehakte pinda's over de soep serveren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen