Vegan keto Peanut butter cheesecake

Pindakaas... mmmmmm. Al is het een Nederlandse traditie om dit altijd in huis te hebben voor op brood, kun je er ook een hoop mee doen zonder die boterham. Zo doe ik pindakaas graag door de pompoensoep of door Aziatische dressings. Maar over dat soort gezonde gerechten hebben we het een andere keer weer. Vandaag is het tijd voor echte peanut butter cheesecake!

Hoezo, vegan koolhydraatarm eten lastig of saai? Dit recept bewijst het tegenovergestelde! Ik besloot te experimenteren toen ik nog wat pakjes zijden tofu had liggen die op moesten. En hier is het resultaat! Je kunt deze cheesecake serveren op een feestje, maar je kunt hem ook prima als ontbijt eten. (En ja, als je in ketose bent, dan zul je nog afvallen ook ;-))

Zijden tofu is trouwens zo'n heerlijk veelzijdig product, dat ik niet begrijp dat het nog steeds niet in de reguliere supermarkt ligt. Mocht je er niet mee bekend zijn: je vindt het bij de toko of bij de biologische winkel in de koeling, en het is een ware verrijking voor je dieet!


PS: Heb je dat ook wel eens dat je je peanut butter cheesecake met pinda's wilt decoreren voor de foto, maar dat dan blijkt dat je vriend álle pinda's heeft opgegeten? Bummerrrr ;-)



Voor 8 porties heb je nodig:
Voor de bodem:
  • 1 1/4 cup (140g) amandelmeel 
  • 1/4 cup (22g) cacaopoeder  
  • 1/4 cup (4 el) neutrale kokosolie, gesmolten
  • 1 tl vanille stevia
  • snuf zout
Voor de vulling:
  • 1 pakje (300g) zijden tofu
  • 150g pindakaas
  • 1/4 cup (60mL) ongezoete sojamelk
  • 1 1/2 tl vanille stevia
  • 1/2 tl zout
  • 1/3 cup (75g) kokosolie, gesmolten
Neem een middelgrote ovenschaal en meng hierin de ingrediënten voor de bodem. Verdeel het deeg vervolgens met je handen gelijkmatig over de bodem.

Doe vervolgens alle ingrediënten voor de vulling in de staafmixerkom en pureer. Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem.

Zet de cheesecake minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven en snijd voorzichtig in stukjes. Geniet!



Dit recept kost in totaal €5,65; dus €0,71 per portie. Daarvoor hoef je het niet te laten! ;-)


Noot:
* Je kunt de cheesecake ook nog versieren met chocolade. Hiertoe smelt je wat kokosolie, meng er cacaopoeder en stevia doorheen en je bent klaar om de taart te versieren! Ik ben zelf niet zo'n ster in dat soort pielepeuterig werk, dus ik doe het lekker zonder.
* Je kunt dit recept natuurlijk ook gebruiken als basis voor andere cheesecake recepten! Dan zou ik de pindakaas vervangen door 1 cup geweekte amandelen en eventueel de cacao uit de bodem weglaten. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijke frisse cheesecake maken door wat gember/speculaaskruiden door de bodem te doen en limoenrasp en -sap door de vulling!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen