Vegan keto bloemkoolrijst sushi

Dacht je dat je geen sushi kon eten omdat je geen dieren of geen koolhydraten eet?  Wrong! Sushi staat niet voor vis, zoals vaak gedacht wordt, maar betekent "plakkerig" in het Japans, en slaat op de rijst. Dit recept laat echter zien dat je sushi ook heel goed zonder die plakkerige rijst kunt maken, namelijk met bloemkool rijst! Dat maakt het niet alleen koolhydraatarm, maar ook nog eens boordevol groenten, vitaminen en mineralen. Woop woop!

Of het dan nog sushi mag heten, daar kun je natuurlijk aan twijfelen ;-) Waar je niet aan hoeft te twijfelen is de smaak van dit gerecht! Ik heb het al aan meerdere vriendinnen laten proeven en iedereen is er positief verrast over. De bloemkoolrijst maakt het wat lichter verteerbaar dan andere sushi, en je kunt het natuurlijk nog steeds heerlijk vullen!

Ik geef hier mijn favoriete suggesties om de sushi te vullen, maar je kunt natuurlijk alles kiezen wat je lekker lijkt.

Een tip: als je iets korter in de keuken wilt staan (of iets minder afwas wilt) kun je de bloemkoolrijst kant-en-klaar kopen. Tegenwoordig zelfs bij Lidl!



Voor 6 rollen sushi heb je nodig:
  • 500 g bloemkool (een halve grote)
  • 3 el rijstazijn
  • 1/4 tl zout
  • 1 el sesamolie
  • 1 pakje (200g) (rook)tofu, in dunne repen
  • Optioneel: liquid smoke
  • 1 el sesamolie
  • 200 g oesterzwammen, in repen gescheurd
  • 2 el tamari
  • 3 el geroosterde sesamzaadjes
    • 1/2 komkommer, in lange repen
    • Paprika, in lange repen (bv. puntpaprika. of gegrilde paprika uit pot)
    • Ingelegde gember (uit het sushi schap) 
      • 6 norivellen voor sushi
      • Tamari of andere sojasaus, om in te dippen
      Haal de bloemkool door de keukenmachine om er rijst van te maken, of sla deze stap over als je kant-en-klare rijst hebt. Doe de bloemkool rijst in een grote, magnetron-proof bak (liefst met deksel) en verhit 3 minuten op hoog vermogen in de magnetron, zodat de rijst gaar is. Roer dan de rijstazijn erdoor en zet opzij om af te koelen.

      Verhit 1 el kokosolie in een koekenpan en bak de rooktofu kort aan aan beide kanten. Leg de tofu vervolgens apart op een bord.

      Verhit 1 el sesamolie  in de pan en bak de oesterzwammen zo'n 5 minuten. Voeg 2 el tamari toe en stoof nog 2 minuten. Leg de oesterzwammen vervolgens ook op een bord.

      Zet alle ingrediënten voor de sushi dichtbij op tafel: de rooktofu, de oesterzwammen, de komkommer, de paprika, de gember. Coat de avocadorepen met de zeewiervlokken voor een extra fishy touch en roer in een ander schaaltje de wasbai door de mayonaise. Zet ook alvast een schaaltje warm water erbij en slijp je beste koksmes indien nodig wat bij.

      Leg een norivel neer op een snijplank en bedek deze voor ongeveer de helft met bloemkoolrijst. Doe in het midden de vulling naar keuze. Ik vind het altijd wel lekker om verschillende combinaties te maken, leef je uit!

      Als je zo ver bent met de vulling, rol je de sushi op tot een rol en plak je de nori dicht met wat warm water. Laat even met rust (terwijl je de volgende rol maakt bijvoorbeeld) en snij elke rol vervolgens door midden, beide helften nog eens doormidden, en dat nog een keer, tot je uit elke rol 8 sushi's hebt gehaald.

      Dip de sushi in de tamari (evt met extra wasabi). Serveer eventueel met miso soep en zeewiersalade erbij!







      Dit recept kost ongeveer €10,00 en je kunt er met z'n tweeën of drieën van eten, afhankelijk of je grote eters bent. De voedingswaarden zijn berekend op basis van 3 porties.

      Noot:
      • Je kunt de sushi sojavrij maken door de tofu weg te laten.
      • In de zomer is het erg lekker om door de bloemkoolrijst wat kokosmelk en fijngesneden munt te roeren. Zo krijg je frisse, groene sushi! 

      Reacties

      Populaire posts van deze blog

      Okara Gehaktballetjes

      Vegan keto "havermout" pap

      Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen