Frisse noedelsalade met gegrilde tofu

Dit is één van mijn favoriete salades op warme zomerdagen: door de verse munt is ie lekker fris, en je hoeft de oven er niet voor aan te zetten. Scheelt een boel extra warmte! Wat er bovendien zo makkelijk aan is, is dat je de saladedressing eerst als marinade voor de tofu gebruikt en daarna zo opdient als dressing.

Vroeger maakte ik deze salade met rijstnoedels. Gelukkig is ie ook heel goed koolhydraatarm te maken! Je kunt zelf kiezen wat je voorkeur heeft: courgetti, taugé, Zero noedels van konyakku wortel, of een mix van deze. Zelf mix ik graag courgetti met Zero noedels.

Nog een zomertip: deze tofu kun je ook prima op de barbecue grillen!



Voor 4 porties heb je nodig:

Voor de tofu:
  • 500g tofu, uitgelekt
  • sap van 3 limoenen
  • 4 el tamari
  • 2 el sesamolie
  • 2 el geraspte gember
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 10 druppels neutrale stevia
Voor de salade:
  • 1 courgette, in slierten (of courgetti uit de winkel)* zie hieronder
  • 1 pakje Zero/kelp noedels (of taugé)
  • 1 komkommer, in kwart maantjes gesneden
  • 1 paksoi, hapklaar gesneden
  • 1 bosje munt, blaadjes fijngesneden
  • 1 bosje koriander, fijngesneden
  • 100g gezouten pinda's, fijngehakt
Dit doe je het beste ruim van te voren (mag overnacht:) Meng alle marinade ingrediënten, snijd de uitgedrukte tofu in langwerpige driehoeken of rechthoeken en leg deze minimaal een uur te marineren in een tupperwarebak of ovenschaal.

Dan, als je gaat koken:
Verhit een grillpan en grill de tofu aan beide kanten ongeveer 5 minuten, tot deze grillstrepen heeft en lekker knapperig is. Gooi de marinade niet weg! Dit gebruik je als dressing.

In een grote kom doe je alle salade ingrediënten. Voeg de tofu en de dressing hieraan toe, snij er eventueel nog wat peper en limoen bij en serveer!



* Een tip voor de courgetti: Ik maak altijd courgetti met de kaasschaaf (doet ie nog ergens dienst voor!). Eerst snij ik er lange plakken van, zoals op de foto hieronder. Die stapel je dan netjes op (zoals rechts op de foto), waarna je met een koksmes er zo lange spaghettislierten vanaf kunt snijden. Eventueel kun je nog een spiralizer aanschaffen natuurlijk! Maar deze budget methode werkt voor mij prima ;-)




Noot:
* Indien je geen grillpan hebt, kun je dit ook op de grillstand van de oven doet, of anders gewoon in een koekenpan.
* Indien de salade pindavrij moet zijn kun je er ook geroosterde pompoenpitten door doen. Wist je dat je die heerlijk op smaak kunt brengen door ze even met wat specerijen te roosteren in de oven? Voor dit gerecht kun je bijvoorbeeld wat limoensap, knoflook- en chilipoeder mengen en dit met de pompoenpitten zo'n 20 minuten roosteren op 125 graden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen