Vegan keto Avgolemono - Griekse citroensoep

Avgolemono... het klinkt een beetje als een spreuk uit Harry Potter hè? Voor het gemak mag je het ook gewoon Griekse citroensoep noemen. Deze soep maakte ik eerder voor de Plantaardige Keuken, maar ik wou hem toch ook graag ketonizen, want hij is zo lekker! Omdat het hoofdingrediënt in de vegan versie risotto rijst is (hiervan wordt de soep lekker dik), was het even zoeken naar een geschikt alternatief. In deze soep heb ik bloemkoolrijst en artisjokhart gebruikt. Ik vind mijn zoektocht geslaagd, en ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Normaliter wordt de romige basis in avgolemono gevormd door kippeneieren, maar in deze soep is die geheel diervriendelijk door zijden tofu en gepureerde zonnebloempitten of noten te gebruiken. Zijden tofu is een ideale eivervanger in vele gerechten, en de pittenpuree (bah wat een woord hè?) verrijkt het vetgehalte van de soep. Zo wordt het een echte maaltijdsoep!

Door de frisse citroensmaak is deze soep perfect om te maken als je aan het eind van de winter de wintergroenten wel zat bent, maar zij ons nog niet. Je kunt er alle groenten in verwerken die je wilt, bijvoorbeeld fijngesneden knolselderij of gewoon gehakte boerenkool of spinazie uit de diepvries - lekker makkelijk en goedkoop!



Voor de room:
  • 1/2 cup (70g) zonnebloempitten, minimaal 2 uur geweekt (mag overnacht)
  • 1 pakje (340g) zijden tofu
  • sap van 2 citroenen
Voor de rest:
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook
  • 1 pakje vega kip (bv. Vivera), klein gescheurd (hapklaar)
  • 1 liter vega kip-, tuinkruiden of knoflookbouillon
  • 400g bloemkoolrijst of pompoenspaghetti
  • 1 blik artisjokharten, fijngesneden
  • 1 bosje verse dille, fijngesneden
  • 1/4 cup (4 el) edelgist
  • Zout en vers gemalen peper naar smaak

Maak eerst de room: pureer de zonnebloempitten met de zijden tofu en citroensap met de staafmixer fijn. Zet opzij terwijl je de sop maakt.

Maak de soep: Verwarm de olie voor in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui op laag vuur met deksel op de pan zo'n 5-10 minuten, terwijl je ondertussen de andere ingrediënten voorsnijdt. Pers de knoflook erbovenuit en bak 30 seconden mee. Voeg de vega kip toe, zet het vuur wat hoger en bak ongeveer 5 minuten. Voeg dan alle overige ingrediënten toe, inclusief de room, en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog 10 minuten doorpruttelen.
Tips:
  • Lees hier waar je alle ingredienten kunt vinden.
  • Je kunt alle groenten erdoor doen die je lekker lijken: pompoen- of knolselderijblokjes, courgetti, of (budget versie!) boerenkool of spinazie uit de diepvries.
  • Minder koolhydraten? Bak dan wat rooktempeh of rooktofu op en doe die door de soep, ipv kipstuckjes. Gebruik witte amandelen ipv zonnebloempitten. Zo kom je uit op 13g koolhydraten
  • Wil je de soep sojavrij maken? Maak de room dan met 1 hele cup zonnebloempitten en voeg er wat meer water aan toe bij het pureren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen