Easy breezy caesar salade met tofu croutons

Hoera, er ligt boerenkool in de schappen! Ik vind het altijd zo jammer dat dat in Nederland alleen in de winter in de schappen ligt - terwijl we wel het hele jaar worden opgezadeld met broccoli en komkommers. Ach ja, we moeten het er maar mee doen hè?

Zo lang er boerenkool in de schappen ligt, probeer ik er in elk geval zo vaak mogelijk mee te koken. Door de stevige bite is het zo lekker veelzijdig. Zo vind ik het heerlijk om het te roosteren tot boerenkool chips, en ik mag het ook graag stomen en verwerken in een Mexicaanse bowl met noten-queso. Maar het allerfijnst is toch wel boerenkool als saladegroente - juist vanwege die lekkere bite!

Dit recept is een twist op de klassiek Amerikaanse caesar salad. Hierin gaan normaal vissen en kippeneieren. Nergens voor nodig, want die lekkere zoutige smaak kun je ook prima bereiken door kappertjes door de dressing te pureren! Mocht je geen staafmixer bij de hand hebben en de dressing met de vork kloppen, hou het dan op alleen kappertjesvocht. Als eivervanger in de salade ben ik groot fan van avocado met zwart zout, je weet wel, dat zout wat naar ei smaakt. (Lees hier meer over verkrijgbaarheid van veelgebruikte ingrediënten.)

Avocado heeft dan wel niet zoveel eiwitten als kippenei, maar die vind je in dit recept wel in de tofu croutons. Een creatieve, eiwitrijke variant op broodcroutons! Zo vormt dit gerecht een heerlijke én gebalanceerde lunch.



Voor 4 porties heb je nodig:
Voor de tofu croutons:
  • 500g tofu, uitgeperst en in blokjes gesneden
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el water of citroensap
  • 1 el gedroogde groene kruiden
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl zout 
  • Peper naar smaak
Voor de dressing:
  • 1/2 cup tahin
  • Sap en rasp van 2 citroenen - of 1/3 cup (75 mL) citroensap uit fles
  • 1/3 cup (75 mL) water  
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el kappertjes
  • 2 el kappertjesvocht
  • 2 tl grove mosterd
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl neutrale stevia
  • Vers gemalen peper naar smaak
Voor de salade:
  • 300g verse boerenkool (de grof gesneden variant) 
  • 3 gegrilde paprika's (uit pot), in reepjes
  • 2 avocado's, in blokjes, besprenkeld met zwart zout

Maak eerst de tofu. Meng citroensap, olijfolie, kruiden, knoflook, zout en peper en marineer de tofu hierin minimaal 1 uur, liefst overnacht. Verwarm dan de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier en bak de tofu in ongeveer 40 minuten krokant - halverwege omdraaien. Laat afkoelen. De tofu blijft enkele dagen goed in de koelkast.

Maak de dressing. Roer alle dressing ingrediënten met een vork los, of zet de staafmixer erin. De dressing blijft 5 dagen goed in de koelkast.

Bereid de salade. Meng boerenkool, paprika, avocado-ei met de dressing en tofu croutons en serveer.

Tips:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen