Okara Gehaktballetjes

Okara? Nee, dit is niet de nieuwe Japanse puzzelrage, het is iets heel anders. Het is namelijk de pulp van sojabonen die achterblijft nadat er melk overblijft. Dat zit zo.

Ik probeer deze maand meer verpakkingsvrij boodschappen te doen. Eén van mijn grootste verpakkingsposten is sojamelk, want ik hou ontzettend van een soja latte (of 2, of 3) op een dag. Sojamelk kun je eenvoudig zelf maken, door overnacht sojabonen te weken, deze te pureren in de blender, vervolgens de hele meuk een tijdje doorkoken, waarna je het door een kaasdoek zeeft, zodat alle drab achterblijft. Je houdt dan sojamelk over om te drinken, maar ook aardig wat... drab.

Die drab heet dus okara, en het internet staat vol met recepten ermee. Niet gek, want het is natuurlijk aardig voedzaam, en mensen die vaak zelf sojamelk maken, hebben al gauw een flink okara-overschot. Van 1 liter sojamelk had ik 200g okara.

Zoals je van het koemelkoverschot vleesvervangers kunt maken (zo was Valess ooit in het leven geroepen), zo kun je dat ook prima van je okara overschot doen. Zo zie je maar weer dat koeien melken écht nergens voor nodig is. Als je geen okara hebt, kun je dit recept overigens ook maken met peulvruchten. Ik zou dan soja of lupinebonen aanraden voor een koolhydraatarme versie.



Ingrediënten voor 30 balletjes

  • 1 uitje, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el sojasaus
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 tl salie of rozemarijn
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl zout
  • 200g okara
  • 160g tarwegluten
  • olie om in te bakken
  • saus om erbij te serveren


Doe de ui, knoflook, tomatenpuree, sojasaus, azijn, salie, venkelzaad en paprikapoeder in de blender of staafmixerkom en pureer tot een fijn prutje. Voeg dit toe aan een mengkom en roer de okara erdoor. Voeg dan de gluten toe en kneed enkele minuten tot een egaal deeg.

Van dit deeg maak je 30 balletjes. Ik deed dat door het deeg in tweeën te delen, en die helften vervolgens in drieën. Van elk stuk deeg maak je dan 5 balletjes. Doe alle balletjes in de stoompan (of in een zeef boven een kookpan) en stoom gedurende 30 minuten.

Verwarm 2 el olie in een koekenpan en bak de balletjes aan alle kanten gaar. Serveer met koolhydraatarme BBQ saus (bv. van Body & Fit) of een pittige mayo met sriracha of harissa erdoor.

Noot:
* Voedingswaarden zijn per balletje of per portie van 5 balletjes (kies zelf).

Reacties

  1. Hallo,
    Kun je de okara ook vervangen door broccoligruis?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi! Is er een alternatief voor tarwe gluten in dit recept, zodat het glutenvrij is? Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen