Keto?

Keto staat voor ketose, oftewel de staat van vetverbranding waar je lichaam in komt als je het aantal koolhydraten dat je eet erg laag houdt. De koolhydraten vervang je door vetten. Het wordt dus ook wel een Low Carb High Fat LCHF (of Low Carb Healthy Fat) dieet genoemd. Je eet hierbij een normale hoeveelheid eiwitten, niet buitensporig veel of weinig. Sommigen moeten om in ketose te raken zo ver gaan als < 20 g koolhydraten per dag, voor mijn lichaam is het genoeg om onder de 50 g koolhydraten te blijven. Die 'vrije' ruimte gebruik ik dan niet om boterhammen of bananen toe te voegen (snelle suikers), maar om zoveel mogelijk groenten te eten (langzame koolhydraten met veel vezels). Yum!

Het keto dieet werd 100 jaar geleden ontwikkeld als zeer effectief medicijn tegen epilepsie. Inmiddels wordt er steeds meer onderzoek gepubliceerd over hoe het effectief kan zijn tegen een scala aan ziekten. Te denken valt aan neurodegeneratieve ziekten (dementie), kanker, diabetes en bipolaire stoornis. Het klinkt dus een beetje als een wondermiddel. Ik wil hier geen harde claims maken over miraculeuze effecten die je kunt verwachten als je je dieet aanpast. Hoewel ik veel boeken lees over ketogene voeding en bijna dagelijks wel een podcast hierover luister (bv. the Keto Diet Podcast of the 2 Keto Dudes), ben ik geen voedingswetenschapper, en al was ik dat wel: de wetenschap is hier nog niet over uit, en naar een vegan keto dieet is al helemaal weinig onderzoek gedaan. Wel is het zo dat je in een vegan keto dieet the best of both worlds combineert: je hebt de positieve effecten van koolhydraatarm eten op je bloedsuiker, insuline en ontstekingswaarden, en je hebt de positieve effecten van veel groente eten. Ik eet namelijk vaak bijna een kilo groente per dag als ik keto eet, wat ik maar moeilijk haal als ik mijn dieet uit koolhydraatrijke voeding laat bestaan.

Uit eigen ervaring weet ik dat het koolhydraatrijke dieet wat overal zo luid geproprageerd wordt in de vegan wereld, niet voor iedereen is weggelegd. Sinds ik vegan ben gaan eten in 2008 heb ik namelijk chronisch trek en kom ik alleen maar aan, tenzij ik sport als een malle en obsessief op mijn voeding let. Voor mij blijkt het een verademing te zijn om koolhydraatarm te eten. Mijn eeuwige zucht naar eten is weg en ik voel me helderder in mijn hoofd. Als ik in ketose ben, ben ik niét de hele dag aan het denken aan eten, maar is er ruimte voor andere zaken. Dat is voor mij de voornaamste reden om dit toch wel uitdagende dieet vol te houden. Daarnaast heb ik er meer energie van, word ik niet hangry als het te lang duurt voor ik weer kan eten, en ik merk een positief effect op mijn uithoudingsvermogen tijdens het sporten.

Toen ik net keto ging eten, moest ik echter wel veel met mijn voeding bezig zijn. Er was zó veel om uit te zoeken dat het overweldigend was, en ik maakte me steeds druk over wat ik nou weer moest verzinnen om te koken. Zodoende hield ik het altijd maar een week of 2/3 vol om koolhydraatarm te eten, even een paar kilo te verliezen, en dan weer terug in de koolhydratenachtbaan te stappen.

Gelukkig heeft het keto dieet het laatste jaar een opleving gehad, er komen steeds meer vegan keto bronnen online die me erg inspireren. De vegan keto groep waar ik medebeheerder van ben op Facebook heeft inmiddels zelfs meer dan 10.000 leden! Door steeds met creatief oog door mijn kookboekenverzameling te bladeren, heb ik inmiddels een aardige collectie vegan keto gerechten in mijn repertoir zitten waar ik uit kan kiezen. En die wil ik graag met anderen delen!

Op deze blog deel ik dus die recepten, tips en tricks graag met het Nederlandse publiek, omdat er zeker daar nog zo'n groot gebrek is aan kennis over het LCHF dieet. Ik hoop dat je deze blog nuttig vindt!

#hoedan?
Hoe ik zelf eet? Ik probeer < 50g koolhydraten, 80-100g eiwit, en > 150g vet per dag te eten. Deze vetten haal ik zoveel mogelijk uit whole foods (noten, zaden, pitten, avocado, kokosvlokken/rasp/melk). Met de nadruk op probeer, want ik ga niet elke dag alles wat ik eet minutieus in Cronometer invoeren. Ik heb wel wat beters te doen! Als je echter net begint met koolhydraatarm eten is het wél handig om een tijdje te tracken wat je eet, om feeling te krijgen met hoeveel koolhydraten overal in zitten. Ik heb dat inmiddels wel aardig in mijn hoofd zitten, en eet volgens een vast ritme:

Ontbijt: ongezoete soja yoghurt met zadengranola, een soja latte met MCT olie en vanille stevia

Lunch: een maaltijdsalade met verschillende groenten, waar ook altijd seitan/tempeh/tofu en avocado in zit, met romige dressing op basis van geweekte zonnebloempitten of tahin, zoals mijn Wannabe Waldorf Salade of deze Boerenkool Caesar Salade

Avondeten: een warm gerecht met groenten en een eiwitbron, zoals seitan/tempeh/tofu of lupine of edamame bonen. Bv. Palak Tofu 'Paneer', Chipotle Mac 'n Cheese met geroosterde spruitjes, of Shepherd's Pie met bloemkool puree

Als je opnoemt dat je vooral groenten, noten, pitten, zaden, avocado en kokosvet eet klinkt dat natuurlijk erg fantasieloos, maar browse eens wat rond op dit blog en je zult zien dat dat reuze meevalt! :-) Kijk bijvoorbeeld eens op de receptenpagina of bij de volledige dagmenu's!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen