Vegan Keto Shepherd's Pie

Jawel, het is Shepherd's Pie - zonder aardappelpuree, en uiteraard zonder dierlijk vlees. In plaats van die saaie aardappelpuree, maakte ik een romige topping van notenroom en bloemkool. Smullen!

Leuk weetje: dit was het eerste gerecht waarbij mijn lief (die gewoon koolhydraten eet) zei: oh, het kan wél heel lekker zijn om keto te eten! Volgens mij kun je ovenschotel dus veilig aan iedereen voorschotelen.



Ingrediënten voor 4 porties:
Voor de topping:
  • 1 cup amandelen*, overnacht geweekt
  • 400g bloemkoolrijst
  • 1 pakje amandelroom
  • 1/4 cup (4 el) edelgist
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el citroensap
  • 1/2 el zout
Voor de vulling:
  • 1 el neutrale olie
  • 1/2 uitje, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 250g champignons
  • 1/2 bleekselderij, in reepjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • 1 tl uienpoeder
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1 cup (250 mL) vegan paddenstoelenbouillon (of andere bouillon)
  • 2 el gemalen blond lijnzaad
  • 1 cup fijne TVP
  • zout naar smaak
  • optioneel: verse peterselie
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Giet de amandelen af en doe ze met de room en de bloemkoolrijst in de blender of staafmixerkom. Pureer tot een egaal mengsel. Voeg dan alle overige topping ingrediënten toe en pureer nogmaals. Hou de topping apart terwijl je de vulling bereidt.

Verwarm de olie in een ruime koekenpan/hapjespan en fruit de ui zo'n 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en bak een minuutje mee. Voeg dan de champignons en bleekselderij toe en bak zo'n 5 minuten, terwijl je af en toe roert. Maak in een schaaltje een papje van de sojasaus en tomatenpuree. Roer dan venkelzaad, uienpoeder, paprikapoeder en peper hierdoor heen. Tenslotte voeg je de bouillon en lijnzaad eraan toe. Voeg dit kruidenpapje samen met de TVP toe aan de koekenpan, en roer goed door. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Doe eerst de vulling in een middelgrote ovenschaal en verspreid vervolgens de topping er voorzichtig overheen, zodat de hele ovenschaal bedekt is. Zet 20 minuten in de oven.

Bestrooi met wat (gerookt) paprikapoeder en garneer met verse peterselie.


Dit recept kost ongeveer €7,00 in totaal, dus €1,75 per portie. 

Noot:
* Als je dit recept notenvrij wilt maken, neem je ipv amandelen hennepzaad, en vervang je de amandelroom door sojaroom.
* Je kunt hiervoor prima ingevroren bloemkoolrijst gebruiken. Wel even laten ontdooien. Ik bewaar bloemkool altijd op die manier, als ik over heb van een recept (tot rijst maken in de keukenmachine en invriezen in ziplock bag).
* Feestdagentip: serveer kleine shepherd's pies in mini ovenschaaltjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen