Auberginerolletjes met henneproomkaasvulling

Dit recept heb ik uit een Facebookgroep voor vegan kookboekenfans, waar we iedere week met z'n allen (of althans met iedereen die die week wil en kan) hetzelfde recept koken. Zo passeren er steeds verschillende kookboeken de revue, en kun je goed inschatten of een kookboek voor jou de moeite waard is om te kopen. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk om 'samen' te koken natuurlijk!

Oorspronkelijk gebruikt dit recept, afkomstig uit het boek Naturally Nourished, zonnebloempitten voor de kaasvulling. 3 hele cups. Nou worden zoveel zonnebloempitten vaak een beetje zuur in een room, en ik wou liever wat minder koolhydraten. Zo werd deze henneproomkaas geboren. Voor wat meer umami (jeweetwel, hartige smaak) heb ik er bovendien nog wat extra smaakmakers aan toegevoegd.

Serveer dit gerecht met een groene salade, bijvoorbeeld eikenbladsla met tomaatjes, kalamata olijven en kappertjes. Voor feestelijke gelegenheden kun je dit ook als voorgerecht serveren op een bedje van groene salade. Mocht je voor een gemengd gezelschap koken, kun je hier ook heel goed pasta bij eten, of verse bruschetta.




Ingrediënten voor 6 porties:
  • 2 aubergines
Voor de tomatensaus
  • 1 el milde olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 tl vers gemalen peper
  • 1/2 tl vers gemalen zout
  • 2 el kappertjes
Voor de henneproomkaas:
  • 3 cups hennepzaad, min. 2 uur geweekt*
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 cup (60 mL) verse citroensap
  • 1/3 cup (80 mL) water
  • 1/4 cup (4 el) edelgist
  • 1 el lichte miso
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl zout
  • 100g kalamata olijven, in plakjes
Verhit een grilpan en snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken (0.5-1 cm dik). Gril de plakken tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn, ongeveer 5 minuten per kant.

Verhit de olijfolie in een steelpan en pers de knoflook erboven uit. Bak een half minuutje en voeg dan de tomatenblokjes, peper, zout en kappertjes toe. Breng zachtjes aan de kook en zet vervolgens het vuur uit om de saus te laten trekken. Verwarm weer door wanneer je wilt gaan serveren.

Giet het hennepzaad af en doe in de blender of staafmixerkom. Pureer samen met alle overige ingrediënten behalve de olijven tot een gladde roomkaas. Roer tenslotte de olijvenplakjes erdoor.

Verhit de oven voor op 200 graden en pak er een ruime ovenschaal bij.

Maak de rolletjes: pak telkens een plak aubergine en doe hier 2 eetlepels henneproomkaas op aan het uiteinde. Rol vervolgens de aubergine op en zet deze in een ovenschaal. Ga zo door tot de schaal gevuld is met auberginerolletjes. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, tot de auberginerolletjes goed warm zijn.

Verdeel voorzichtig de tomatensaus erover en serveer!


Het recept kost ongeveer € 11,50, één portie kost ongeveer €1,90.

Noot:
* Om kosten te besparen kun je de helft van het hennepzaad vervangen door zonnebloempitten. Eén portie heeft dan 15.5g koolhydraten, voor €1,60 per portie.
* Voor een echte whole food, plant-based versie kun je de olijfolie weglaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen