Bloemkool samosa salade met kokos crunch

Ben jij ook zo dol op samosa's? Ik vind dit Indiase pasteitje héérlijk, maar met het filodeeg en de aardappelbasis past het natuurlijk niet bepaald in een koolhydraatarme lifestyle. Gelukkig weet ik dankzij vegan chef Terry Hope Romero's awesome kookboek Salad Samurai dat je samosa ook prima tot salade kunt transformeren!

Omdat haar recept nog steeds vrij carby is, heb ik er een eigen draai aangegeven. In plaats van aardappels nam ik bloemkool, een koolhydraatarme groente die het perfect doet in vrijwel elk Indiaas gerecht. Sowieso is bloemkool door de milde smaak een fijne groente die zich voor een scala aan doeleinden leent; zoals bloemkool rijst en bloemkool tabbouleh. In deze salade combineer ik de bloemkool met wat groene bladgroente, zoals spinazie en, als je meer pit wilt, rucola. In plaats van de erwtjes die standaard in samosa's zitten, heb ik edamame boontjes gebruikt. Voeg er nog verse kruiden, een kruidige dressing en kokoscrunch doorheen en iedereen zal je jaloers aankijken wanneer je je lunch te voorschijn haalt!




Ingrediënten voor 4 porties:
  • 1 bloemkool, in roosjes, of 1 zak à 750g diepvries bloemkool
  • 250g spinazie
Voor de dressing:
  • 100 mL limoensap
  • 100 mL kokosmelk (Fair Trade blik)
  • 2 el water
  • 1 el garam massala
  • 1 el kerriepoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 - 1/2 tl cayennepeper (naar smaak)
  • optioneel: 3 limoenblaadjes
Verder:
  • 1 cup (150g) edamame boontjes, ontdooid
  • 1 bosje verse koriander, fijngesneden
  • 1 bosje verse munt, fijngesneden
  • 1/2 cup (65g) gezouten cashewnoten
  • 1 cup (80g) kokosvlokken
Stoom de bloemkool in 8 minuten beetgaar. Knip ondertussen de spinazie fijner.

Voor de dressing meng je alle ingrediënten goed door, en bewaar in een potje of een flesje. De limoenblaadjes laat je in de dressing zitten voor de smaak, maar serveer je er niet bij.

Als je de salade direct serveert, doe je de boontjes, verse kruiden, noten en kokos er meteen door. Wanneer je, zoals ik, de salade meerdere dagen achter elkaar als lunch eet, bewaar je de losse ingrediënten in aparte bakjes in de koelkast, en meng op de ochtend zelf als je je lunchbakje vult.

Het hele recept kost ongeveer €5,55, dus €1,39 per portie.

Noot:
* Je kunt deze salade ook prima notenvrij maken, door de cashewnoten weg te laten of te vervangen door pompoen- of zonnebloempitten.
* Koop de munt en koriander bij de Turkse winkel, en de bloemkool in de aanbieding of uit de diepvries.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen