Vegan keto Mayonaise

Veel sauzen zijn niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet, omdat ze veel suiker bevatten. Denk aan ketchup, BBQ saus of curry ketchup: je zal schrikken als je het label bekijkt.

Gelukkig is de koning der sauzen héél makkelijk aan te passen aan een kh-arm dieet! Deze mayo kun je gebruiken als basis voor diverse dipsauzen. Je kunt er bijvoorbeeld iets pittigs doorheen doen voor een pittige dip, knoflooksaus van maken, of serveren bij koolraap-frietjes. Wie zei er dat je niet kunt genieten zonder koolhydraten?



Ingrediënten voor 250g mayo:
  • 1/2 cup (125 mL) zonnebloemolie
  • 1/2 cup (125 mL) milde olijfolie
  • 1/2 cup (125 mL) ongezoete sojamelk
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el citroensap
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 tl zwart zout (of gewoon zout)
  • 3 druppels stevia
Doe alle ingrediënten in de staafmixerkom. Zet eerst de staafmixer er volledig in (tot op de bodem) en begin dan pas te blenden, terwijl je de staafmixer een paar keer van beneden naar boven en terug pulseert. Et voilà, mayo is klaar!

Dit hele recept kost € 1,45, per eetlepel mayo is dat €0,09. Als je erg krap zit, kun je de mayo met alleen zonnebloemolie maken. Het recept kost dan €0,93, 1 eetlepel € 0,06.

Noot:
* Dit recept werkt alleen met sojamelk.
* De mayonaise blijft ongeveer 2 weken goed. Als je minder nodig hebt, kun je het recept prima halveren.
* Ook lekker: neem limoensap ipv citroensap, voeg chipotle of sriracha toe voor pittige mayo.
* Maak eenvoudig knoflooksaus: doe wat meer sojamelk door de mayo om te verdunnen en pureer wat knoflookpoeder en peterselie mee.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen