Bloemkool tabouleh met gebakken aubergine & champi's

Vanaf het moment dat ik voor het eerst tabouleh at, was ik direct verkocht! Van oudsher is dit een granengerecht uit Libanon, een salade op basis van bulgur. Gelukkig kun je deze salade ook prima ketonizen door fijngeraspte bloemkool te gebruiken!

De verse munt, koriander en peterselie maken dit een verslavend lekker gerecht. Je kunt het beste even langs een Turkse winkel rijden hiervoor, daar vind je van die fijne volle bossen voor maar 40 cent!

Een tijdje terug ontdekte ik hoe lekker het is om gebakken aubergine en champignons door dit gerecht te doen. Sowieso kun je als je koolhydraatarm eet nooit te veel champignons eten (hallo b-vitaminen! 😍), maar het voegt ook gewoon een heerlijk umami smaak toe aan het gerecht!

Op de geweldige website Healthful Pursuit zag ik eens een recept voor tabbouleh met hennepzaad in plaats van graan. Zelf gebruik ik liever geraspte bloemkool, want dat neemt de dressing goed op, maar om het gerecht lekker vullend te maken heb ik er ook een cup hennepzaad doorheen gedaan. Wist je al dat hennepzaad voor maar liefst 30% uit eiwit bestaat? Zo kan het dat dit awesome gerecht dat zowel soja- als noten- als glutenvrij is, toch 20 gram eiwit per portie bevat! Ik koop hennepzaad tegenwoordig altijd online in bulk; per kilo is het goed betaalbaar en ik eet het ook elke ochtend door de zaden granola dus het gaat best rap.

Om tijd te besparen kun je tegenwoordig ook in diverse winkels kant-en-klare bloemkoolrijst kopen, dat gaat een stuk sneller!


Voor 4 porties heb je nodig:
  • 1 el milde olijfolie
  • 1 (kleine) aubergine, in stukken
  • 250g champignons, in kwarten
  • 1 teen knoflook

  • 1 halve bloemkool (ca. 400g), geraspt (of kant-en-klare bloemkoolrijst)
  • 1 cup hennepzaad
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl chilipoeder (of naar smaak)
  • 1 bosje koriander, fijngesneden
  • 1 bosje peterselie, fijngesneden
  • 1 bosje munt, fijngesneden
  • ca. 20 olijven, fijngesneden
  • ca. 8 zongedroogde tomaten, fijngesneden

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aubergine en champignons zo'n 10 minuten. Roer af en toe en voeg op het einde de knoflook toe; bak die nog zo'n 30 minuten mee. Zet apart om af te koelen.

Rasp de bloemkool in de keukenmachine fijn en doe met de hennepzaad in een saladekom. In een klein schaaltje meng je de extra vierge olijfolie, citroen en specerijen. Roer dit door de bloemkoolrijst en laat de smaken goed intrekken terwijl je de kruiden snijdt.

Voeg ten slotte de kruiden, olijven, tomaten en gebakken groente door de bloemkool et voilà! Je kunt eventueel nog avocado of lupinebonen aan het gerecht toevoegen. Eet smakelijk!



Dit gerecht kost ongeveer €8,00 in totaal, dus €2,00 per portie.

 Noot:
* Je kunt in plaats van aubergine en champignon ook verse tomaat en komkommer toevoegen, of welke groente je ook maar lekker lijkt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen