Courgetterolletjes met zonnebloempitpaté

Dit is niet alleen de perfecte maaltijd voor een warme zomeravond waarop je niet te veel moeite wilt doen, en vooral geen vuur of oven wilt aanzetten in de keuken - het ziet er ook nog eens ontzettend feestelijk uit! Dit kun je ook prima op een feestje serveren, gegarandeerd dat je indruk zult achterlaten. En dat terwijl het binnen een handomdraai klaar is, ideaal toch?

Dit gerecht is geïnspireerd door dit recept van One Green Planet. Ik maakte het als onderdeel van de wekelijkse cookalong in de vegan keto FB groep en was zeer aangenaam verrast! Daarom deel ik het recept hier graag.

Geweekte zonnebloempitten (denk eraan dat je dat van te voren doet!) vormen de basis van deze paté. Wat zijn zonnebloempitten toch veelzijdig hè? Door de paté te combineren met iets zouts, in dit geval de zongedroogde tomaat, ontstaat er een lekkere bite. Je kunt er natuurlijk nog aan toevoegen wat je wilt! Zelf heb ik knoflookpoeder en wat chili door de paté gedaan, al mocht er van mij uiteindelijk nog wel meer pit in het hapje - zoals een likje sriracha of sambal. Je kunt bijvoorbeeld ook wat chipotle peper door de paté pureren!

Laat me weten wat jij voor creatie ervan maakt, ik ben benieuwd!



Voor 12 rolletjes heb je nodig:
Voor de pâté:
  • 1 cup (140g) zonnebloempitten, minimaal 2 uur geweekt (mag overnacht)
  • 1/4 cup (60g) tahin
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el (appelcider)azijn
  • 1-2 el water
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl zout
  • Snuf chilipoeder (naar smaak)
 Voor de rest:
  • 1 courgette
  • 6 zongedroogde tomaten, in de lengte gehalveerd
  • Bakje kiemen/alfalfa
  • Optioneel: verse basilicumblaadjes, kappertjes, (kalamata) olijven
Pureer alle ingrediënten met de staafmixer fijn tot een gladde paté.

Snijd de courgette in de lengte in 12 linten. Ik doe dit het liefst met de kaasschaaf.

Doe op elk courgettelint een flinke eetlepel van de paté. Leg hier een half tomaatje op, wat kiemen en wat je nog meer wilt toevoegen. Rol de courgette op en zet op een bord (eventueel met een satéprikker). Ga zo door tot de courgette en de paté op is, en serveer.


Dit gerecht kost in totaal ongeveer €3,75; dus €0,31 per rolletje. Daar kun je nog eens een hapje voor serveren toch?

Noot:
  • Je kunt ook prima andere pitten gebruiken voor de paté, zoals pompoenpit of hennepzaad. De smaak is dan wel anders, natuurlijk.
  • Laat de olie weg voor een volledig whole food, plant-based (WFPB) gerecht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen