Groene salade met citroen-tijm-tempeh en gegrilde koolrabi

Eet jij wel eens koolrabi? De kans is groot dat je deze vraag met nee beantwoordt. En dat is jammer, want het is een heerlijke koolhydraatarme groente! Gekookt ben ik er niet zo'n fan van, maar als je hem grillt breng dat de heerlijke zoete smaak naar boven. Je moet er wel even geduld voor hebben, het duurt wat langer, maar het is het altijd dubbel en dwars waard! Koolrabi vind je niet alleen in verstopte, donkere winkeltjes, maar ook gewoon bij de Laidl. Hoera!

Deze salade is een mix & match uit mijn favoriete kookboeken. De tijm tempeh komt van niemand minder dan Isa Chandra Moskowitz, en het idee om chiazaad te gebruiken als emulgator in een dressing had ik uit Salad Samurai - je weet wel, mijn favoriete kookboek waar ik telkens weer over begin. Als geheel vormt dit een overheerlijke maaltijdsalade, die je steeds opnieuw weer wilt eten!



Voor 4 porties heb je nodig:
Voor de tijm tempeh:
  • 400g tempeh, in hapklare stukken
  • 3 el (verse) citroensap
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 el tamari
  • 1/2 cup (125 mL) groentebouillon
  • 3 tl gedroogde tijm
Voor de gegrilde kohlrabi:
  • 1 koolrabi (400g), in plakken
  • Olijfolie om te grillen
 Voor de dressing:
  • 1 el chiazaad
  • 3 el (verse) citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el mosterd
  • 2 el (rode wijn)azijn 
  • 1/2 cup (125mL) water
  • 1/2 tl zout
 Voor de rest:
  • 1 kluitsla, geknipt
  • 75g rucola, geknipt
  • 2 avocado's, in blokjes
Maak eerst de tempeh: meng de tempeh in een tupperware bakje met de marinade en laat dit minstens 2 uur staan. Ik doe dit vaak overnacht. Als de tempeh goed gemarineerd is, bak je deze op 175 graden in 30 minuten gaar - halverwege even omdraaien.

Grill de koolrabi: Verhit een grillpan, bestrijk de kohlrabiplakken met wat olijfolie en grill de plakken tot ze aan beide kanten mooie bruine strepen hebben en helemaal gaar zijn. Dit kan best even duren, dus nu kun je mooi de rest van de salade maken.

Maak de dressing: Meng alle dressing ingrediënten in een klein flesje en schud goed. Laat een tijdje staan, dan kan de chiazaad het goed binden.

Tenslotte: Meng alle salade ingrediënten in een kom, besprenkel met de dressing en serveer!




Noot:
  • Je kunt allerlei groenten verwerken in deze salade, experimenteer er gerust op los!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen