Gevulde speculaas - vegan, keto, koolhydraatarm én glutenvrij!

Heb jij wel eens iemand ontmoet die niet van gevulde speculaas houdt? Ik nog niet. Nooit! Maar hoe fix je dat op gezonde manier? Dag bleek makkelijker dan gedacht. Met erythritol kun je suiker zo makkelijk vervangen, dat je in een handomdraai deze speculaas op tafel hebt!    

Schrik niet van de ingrediënten, ze zijn praktisch hetzelfde voor het speculaasdeeg en het spijs. Mocht je toch met handen in het haar zitten hoe je bepaalde dingen kunt vinden, vergeet dan vooral niet op deze pagina te kijken voor álle inkooptips! 

Je kunt deze speculaas zien als een gelegenheidshapje zo in de decembermaand, maar laat vooral niets je ervan weerhouden om ze vaker in het jaar als fat bomb te maken om je keto dieet mee te onderhouden. Wat een straf hè, ketogeen eten?

Voor 15 porties heb je nodig:

 Voor het speculaasdeeg

  • 1 lijnzaadei (1 el gemalen lijnzaad + 3 el water)
  • 125g amandelmeel
  • 25g kokosmeel
  • 50g erythritol (Sukrin)
  • 8g bakpoeder
  • 3 el speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 1/4 cup (60mL) koolzaadolie met botersmaak, of gesmolten margarine/kokosolie
  • 1 tl vanille extract

Voor het amandelspijs

  • 1 lijnzaadei (1el gemalen lijnzaad + 3 el water)
  • 75g amandelmeel
  • 50g erythritol (Sukrin)
  • 1 el citroensap
  • 1/4 tl amandelextract

Topping

  • 15 witte amandelen 
  • 1 el sojamelk (ongezoet)
Ovenschaal: 20x30 cm

Maak het speculaasdeeg: Meng het lijnzaadei in een klein kommetje en laat staan. Roer alle droge ingrediënten door elkaar in een mengkom en voeg vervolgens het lijnzaad ei, de olie en vanille toe. Kneed tot een stevig deeg. Dek af en zet weg in de koelkast.

Maak het amandelspijs: Meng weer eerst het lijnzaadei in een klein schaaltje. Roer alle overige ingrediënten door en voeg dan het lijnzaadei toe. Kneed tot een soepel spijs.

Bouw je speculaas: Verwarm de oven op 175 graden.Verdeel het speculaasdeeg in 2 ballen en vorm die tot een cilinder. Pak de ovenschaal en doe hier 1 deegbal in. Rol met een klein, recht glaasje het deeg uit, tot het goed verdeeld is over de schaal. Pak vervolgens 2 halve vellen bakpapier en rol hiertussenin het spijs uit op een snijplank. Leg het amandelspijs in de ovenschaal. Rol op dezelfde wijze de 2e deegbal speculaasdeeg uit en leg deze op de spijslaag. Rol met het glaasje uit tot het goed afdekt.

Tenslotte: Druk de amandelen in het speculaas en bestrijk met sojamelk. Zet in de oven en bak in ca. 30 minuten af.

 

PS: Heb jij het bij 1 portie weten te houden? ;-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen