Tempeh taco salade bowl

Taco in een bowl, hoe leuk is dat? Je kunt tortillas natuurlijk gewoon plat op je bord leggen, vullen en proberen te eten zonder dat ze uit elkaar vallen. Mij lukt dat eigenlijk nooit, jou wel? Bladerend door Salad Samurai kwam ik op het idee om er een taco bowl van te maken, en dat leek me wel wat. Zie hier het resultaat!

Voor de taco bowl heb je zo'n klein ovenschaaltje nodig wat je misschien ooit op de kop hebt getikt voor al je culinaire experimenten die je in de praktijk toch nooit uitvoert. (Yes, looking in the mirror here.) Je kunt ze dan ook veelal in de kringloop vinden. Het is wel aan te raden om ze in een kleiner, wat hoger kommetje te bakken.

De low carb tortillas die ik gebruik zijn van Carbzone, besteld via Body & Fit. Gelukkig kun je tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt wel low carb tortillas vinden, maar daar zijn ze vaak wel 2x zo duur helaas.
 

Mocht je wat meer koolhydraten kunnen verdragen, dan kun je de bouillon in dit recept vervangen door desperados (0.0). Je komt dan op ongeveer 16g koolhydraten per portie uit.




Ingrediënten voor 4 porties:

Voor de tempeh:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200g tempeh, in hapklare stukjes gescheurd
  • 1 cup (250 milliliter) groente of 'kip'bouillon
  • 1/4 cup (60 milliliter) limoensap
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1/4 theelepel zout
  • Chilipoeder naar smaak

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de tempeh enkele minuten aan. Roer dan de overige ingrediënten erdoorheen en laat zachtjes pruttelen tot het vocht (grotendeels) is opgenomen.

Voor de guacamole dressing:

  • 2 avocado's
  • 1 handje verse koriander, gesneden
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 cup (125 milliliter) water

 Mix alle ingrediënten in een blender/staafmixer. Voeg extra limoensap, zout en water toe naar smaak.

 Voor de rest van de salade:

  • 4 koolhydraatarme tortilla wraps
  • 8 bladeren ijsbergsla of romaine, fijngesneden
  • 250g cherry tomaten, gehalveerd
  • Zwarte olijven naar smaak, gehalveerd
  • Rode ui, rauw of ingelegd
  • Optioneel: extra avocado, pompoenpitten

(Ingelegde ui maak je door deze in een schaaltje te bedekken met water + 2 eetlepels appelciderazijn. 1,5 minuut op hoog vermogen in de magnetron. Veel beter veteerbaar dan rauw!)

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe elke wrap in een ovenschaaltje en bak deze 5-10 minuten, tot ie krokant is.

Vul de taco bowls met de salade ingrediënten en tempeh. Zelf vind ik het lekker om de bowl op te bouwen als lasagna: begin met een laagje dressing, dan een beetje van sla, tomaat, olijven, ui en tempeh, weer wat dressing, en zo nog eens.

Eet smakelijk!

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen